[Wijktotems binnenstebuiten] Bloemekenswijk: update en uitnodiging

Beste Bloemekenswijkbewoners en sympathisanten :) 

Graag wil ik met jullie even delen hoe het project nu verloopt.

Binnenkort — voorlopige datum is 14 september maar het is nog niet bevestigd door de ambtenaar — heb ik een afspraak in de cultuurdienst om te luisteren wat de mogelijkheden zijn van de presentatie van ons werk. Ik zal er heel pushy naar zijn om de watertoren piste vol te houden. Wilt er iemand meegaan? 

_MG_8071.jpg

In het atelier in het museum Dr. Guislain loopt het lekker. Van alle bloemenstratennamen en plantenstraatnamen van de buurt is er een zwart-wit sjabloonbeeldje gemaakt en vermenigvuldigd. Die plantenbeelden combineren we met elkaar om tot motieven te komen. Een motief in onze terminologie is een samenstelling van de bloementekeningen. Hier kunt u zien welke motieven we al hebben.

Deze motieven kunnen bakstenen worden voor het eventuele resultaat: de samenstelling van de motieven wordt één groot patroon waar alle plantenstraten vertegenwoordigd zijn.

_MG_8117.jpg

 

Een andere mogelijke piste — Veronique heeft vorige keer courage genomen om het uit te puzzelen — is één grote motief dat alle planten bevat. Ook een spannende uitdaging! 

_MG_8224.jpg

Wat mij persoonlijk verbaast in dit project is hoe goed de keuze gemaakt was om met die bloementekeningen te werken. Een bloem is een wondermooie symbool van diversiteit, elke bloem is mooi aan sich, iedereen heeft verschillende bloemensmaken en elke bloem is even waardevol als alle anderen. Maar niet enkel conceptueel zit het goed in elkaar. Ook visueel is het voorlopige resultaat zeer belovend. Het is bijna letterlijk onmogelijk om iets lelijk te maken met deze bloemen: het betekent wel dat we achteraf een zeer moeilijke keuze gaan moeten maken. 

_MG_8077.jpg

 

Even praktisch. Wat gebeurt er nu? De komende werksessie — deze zaterdag — gaan we a) de piste van één motief met alle bloemen verder uitwerken, b) nieuwe motieven met de laatste bloemen die nog niet uitgeknipt waren maken, c) samenstelling van de motieven maken: zal het lukken? zal het werken? Verder hebben wij nog maar één workshop: die van woensdag 19 september. Dan gaan we het ontwerp in de papierfase afmaken en digitaliseren. Verder wordt het gedigitaliseerd. Tegen dan hoop ik iets meer te weten over de vergunningen voor de watertoren en voor de Van Beverenplein. Hier kan het wel wat trager beginnen lopen, verkiezingen zijn binnenkort, weetjewel. Dan wordt de sjabloon gemaakt of zien we mogelijkheden om met textiel te werken. In de  ideale situatie is het werk tegen eind oktober grotendeels gedaan maar de timing ligt nog niet vast omdat wij hier afhankelijk zijn van de andere mensen. Maar het komt goed, vroeg of laat. 

_MG_8222.jpg

Iemand heeft mij vorige keer een vraag gesteld: gaan wij maar één patroon maken als eindresultaat? Wel, het hangt er vanaf op welke medium we dit patroon eventueel brengen. Als het textiel op de watertoren zullen we echt een strakke selectie moeten maken. Als het Van Beverenplein wordt kunnen we met parkeervlakjes bijvoorbeeld spelen dat elk een klein deel van de grotere geheel wordt — en ook op de fietspadsuggesties en de voetpadden zal de patroon van één in een andere kunnen overlopen. Indien het idee verder groeit zal het ook zo kunnen zijn dat de straat of de huizen binnen bepaalde straten verschillende motieven van respectievelijke bloem uitbeelden. Als geen watertoren, noch Van Beverenplein mogelijk schijnen te zijn - denk ik - is het ook een zeer goede optie om bepleisterde huizen met een bloemenpatroon versieren. Meerdere huizen in verschillende plaatsen. Dan kan allicht de huiseigenaar meedenken in hoe zijn patroon eruit ziet en welke bloemen er gebruikt worden. 

Ook zijn er al veel ideeën die naar de toekomst toe kijken: we zouden deze motieven ook kunnen gebruiken om lokale buurteconomie te stimuleren. Als er bijvoorbeeld mensen in Openplaats een of andere ambacht kunnen uitvoeren: bvb T-shirt maken of keukenborden of posters — zouden ze dat kunnen produceren en buurtbewoners zouden dat kunnen bestellen en kopen. Of als iemand eigen huisgevel / binnenkoer / etc wilt versieren kan hij/zij het bestellen voor een bepaald bedrag (zo ver ben ik nog niet hoe groot deze bedrag moet zijn en financieel ben ik eigenlijk niet zo sterk) - dan kan het uitgevoerd worden en het project krijgt een bedrag in het budget. Maar het zijn nu nog dromen — die wel, volgens mij tonen hoe rijk en dankbaar het idee van het patroon is. 

_MG_8220.jpg

 

Wat nu? Kom zaterdag naar de werksessie. Breng je kinderen en buren mee. Kinderen zijn echt heel welkom — diverse groepen hebben helemaal andere dynamiek en het loopt heel lekker wanneer volwassenen zien hoe vrij denken eigenlijk kan zijn ;) We beginnen om 13u en stoppen om 16u. Er is een mogelijkheid om een soepje te verkregen. 

Het is ook zeker mogelijk om een aparte afspraak te maken, bijvoorbeeld in onze atelier in het Guislainmuseum, om over project verder te praten.

_MG_8212.jpg

Helpende handen (zeker degene die zich in communicatie of administratie sterk voelen) zijn ook altijd heel welkom :) 

Tot zaterdag! 

Met warme groeten

Anyuta