[Wijktotems binnenstebuiten] Brugse Poort

Dag allemaal

Bij deze wil ik jullie graag op de hoogte brengen van de evolutie van het project en uitnodigen naar de volgende samenkomst op 5 september.

Na enkele gesprekken met o.a. vzw Jong, Wouter van buurtcooperatie in Traffik, Astrid David, Doortrekkersterrein en De Kringwinkel Openplaats kan ik het volgende meedelen. Wijktotem wordt een beeldbibliotheek van de Brugse Poort: archiefbeelden van vroeger en beelden die we vandaag de dag maken. Deze beelden krijgen op twee manieren plaats in de Brugse Poort.

IMG_7978.jpg

A. Op de vlagstokken worden ‘overzichtelijke doeken’ gehangen. Het zijnde vlaggen met verzamelingen van de beelden uit beeldbibliotheek. De vlaggen zijn minder duurzaam dan tegels en worden daarom enkel op feestelijke momenten getoond. Deze richting wordt door Astrid David gecureerd indien ze akkoord zou zijn.

B.  Overal in de buurt op straattegels.

Er zijn verschillende technieken van hoe je iets op een tegel kan brengen.

  • Een laserjet printafdruk kan getransferd worden op een tegel. Dus alles wat je op een A4 blad kan afdrukken — foto, tekening, tekst of combinatie van dat alles — kan op een tegel komen.
  • Blauwdruk. Lichtgevoelig product wordt op de tegel gebracht. Dan kan een beeld rechtsreeks op een tegel gedrukt worden. Dit eventueel in samenwerking met Fixatief van Bij' De Vieze Gasten.
  • Eigen tegels. Het is mogelijk om met een silicone mal eigen tegels maken: er wordt cement gemaakt en in dat cement kan man/vrouw voorwerpen in steken.

Die straattegels vormen routes: bijvoorbeeld een historische route, een route voor de nieuwkomers van de Brugse Poort, een romantische route, een ontdekkingsroute voor de kinderen, een route gecureerd door een buurtbewoner of een buurtorganisatie etc. 

IMG_7995.jpg

Wat ik momenteel denk is dat de bepaalde routes in aparte technieken kunnen uitgevoerd zijn: bijvoorbeeld historische route in blauwdruk en een route voor de kinderen in zelfgemaakte tegels of in tegels waarop foto’s staan waar nog iets bovenop getekend is. En verzameling van de beelden van één route komt dan op een vlag zodat je alle beelden bij elkaar kan zien.

14-67.jpg

 

Op Google Maps kunnen we eigen mappen maken (ik heb zo één vorig jaar gemaakt). Meer info over My Maps. Het kan op gelijk welk moment geupdated zijn met nieuwe locaties. Indien er geld over blijft zouden we ook brochures kunnen maken om ze analoog te verspreiden.

Er zijn nog 5 samenkomsten Bij’ De Vieze Gasten gepland: 5, 12 en 26 september, 10 en 24 oktober. Wat in deze workshops zal gebeuren: 

— in de eerste instantie beeldbibliotheek verzamelen. Hier is wat ik tot nu toe heb. De album is open en normaal gezien kan iedereen er eigen beelden in toevoegen: aarzel niet! Archiefbeelden, straatsoverzichten, atmosferische foto’s mogen zeker in. Ook tekeningen, collages en andere media die je digitaal in een JPG, GIF, PNG of andere geschikte formaat hebt mogen erin. Tijdens de eerste volgende samenkomsten gaan we nog op stap om extra foto’s te maken, indien je een fototoestel of een smartphone hebt - breng ze mee. 

— selectie van de beelden maken, welke gaan we gebruiken en welke niet;

— beslissen welke beelden waar komen.

De uitvoering van de tegels zelf zal als laatste gebeuren op een andere locatie (in de atelier in het oude meisjeshuis), daar kunnen de geïnteresseerden samen alle tegels in eens maken.

Tegen eind oktober zal ik willen afronden met de eerste aanzet: de tegels en de map. Indien er nog interesse zal zijn om de bibliotheek uit te breden kan er later in 2019 een vervolg georganiseerd worden.

Heb ik al een vergunning daarvoor? Nog niet. Ik ben nu ermee bezig om een afspraak in cultuur dienst te maken. Ik hou jullie op de hoogte.

lalys1840.jpg

Wat kunt u doen?

— naar de samenkomsten komen en je laten horen, elke mening telt en is sowieso erg interessant;

— beelden doorsturen of rechtsreeks in de beeldbibliotheek uploaden;

— een tekening maken specifiek voor dit project :)

— een tegels voor een bepaalde locatie bestellen;

— met mij afspreken voor een extra workshop bij een organisatie in de buurt (zoals bijvoorbeeld met vzw Jong of met het Doortrekkersterrein zal binnenkort gebeuren);

— ik zoek nog mensen die graag met computer bezig zijn voor de digitale map te maken of mensen die graag iets willen schrijven over het verloop van het project;

— handje help met het verspreiding van de laatste hop flyers kan ook nuttig zijn;

— andere input geven: heeft er iets mij ontsnapt? wilt u graag iets toevoegen of veranderen in deze opzet? ik hoor het graag.

Momenteel wordt de mogelijkheid besproken om de wijktotem met het traject van de wegwijzers (georganiseerd vanuit Traffik) samen te voegen.

“Wijktotems binnenstebuiten” is een open project wat wilt zeggen dat iedereen welkom is om eraan te werken en ook voor zichzelf te bepalen waar de engagement grens ligt. Iedereen kan inspraak hebben in het verloop van het project — en de engagement van de persoon bepaald zijn/haar inspraak. De deelname is gratis en in het begin van de samenkomst gaan we eerst een hapje eten (dit is ook een deel van het begrip ‘open project’ voor mij).

Voila, ik denk dat ik nu alles gezegd heb wat ik wou zeggen.

0317_001.jpg

Tot ziens! Laat het weten wat je denkt en of je naar de volgende samenkomst komt (dan weet ik hoeveel hapjes ik moet voorzien).

Groeten

Anyuta