[Wijktotems binnenstebuiten] Bloemekenswijk: update

We zijn nu in het midden van het project. Er zijn enkele opties van het uiteindelijke resultaat: de inpakking van de watertoren in Maïsstraat, een straattapijt op Van Beverenplein of decoratie van enkele huizen in de buurt... Maar in elk geval doen we het met een bloemenpatroon waar alle bloemen- en plantenstraatnamen vertegenwoordigd zullen zijn.

Botanische illustraties van http://botanicalillustrations.org/ dienen als een startpunt. Illustraties worden naar een zwartwit beeld omgezet, die wordt gespiegeld en vermenigvuldigd en — voila! — dat is onze werkmateriaal van de vorige werksessie.

Het doel van de komende workshops in het Guislainmuseum is het ontwerp van de bloemenpatroon samen met de geïnteresseerde buurtbewoners en de andere mensen wie in Bloemekenswijk hun hart verloren hebben.

Het ontwerp gebeurd onder de begeleiding van Soraya Wancour, een getalenteerde en geëngageerde modeontwerper die toevallig ook veel ervaring heeft in het tapijtontwerp en veel over herhalende beelden kent. Het proces wordt nauwkeurig gedocumenteerd, de resultaten van de eerste werksessie gaan mee naar de tweede en zo voort en zo voort, tot dat we tot eventuele resultaat komen.

In de vorige werksessie op 25 juli hebben we de eerste stap gezet: linten en ronden maken met éénzelfde bloembeeld. Het lijkt simpel maar het is moeitewaard om eens uit te proberen: je hebt zestal beelden, gespiegeld en ongespiegeld, en je zet ze naast elkaar. De varianten van deze samenstelling zijn eindeloos! Alles speelt mee: hoe dicht of hoe ver van elkaar ze liggen, is het een cirkel of niet, 'kijken' alle bloemen in één richting of niet, zijn er herhalingen binnen de lijn / het cirkel, ... Op het einde hebben we alle niet gebruikte bloempjes samengelegd op de tafel, zonder enige bedoeling om herhalend structuur daar in te zetten, de enigste regel was dat ze niet mogen overlapen. En dat gaf ook een verbazend effect.

Volgende keer gaan we daar verder op werken. De volgende samenkomsten zijn 18 augustus, 25 augustus, 8 september en 19 september. Spread the word, kom zelf naar de sessies en breng andere mensen mee. We spreken af aan de cafetaria van het museum om 13u. De workshops zijn open (geen voorkennis nodig) en gratis en je krijgt ook een soepje/croquemonsier bij indien gewenst.

Wijktotems binnenstebuiten is een kunstproject in de Bloemekenswijk en in de Brugse Poort. Algemene uitleg vind je hier.

Met de steun van stad Gent, buurtwerk Bloemekenswijk, buurtwerk Brugse Poort-Malem, Museum Dr. Guislain en Bij' De Vieze Gasten.