Ik ben gewoon zeer blij. Dit jaar heb ik drietal aanvragen ingediend voor een beurs/prijs. En het belangrijkste heb ik gekregen, die van de Vlaamse Gemeenschap.
Voor mij als in-het-andere-land geboren kunstenaar, voor mij als een andere-land-burger, voor mij als iemand wie zichzelf als 'vervlaamst' beschouwt en zich in Vlaanderen thuis voelt, is deze beurs goudwaard. [En het doet er niet toe dat mijn naam is er drie keer op drie verschillende manieren geschreven.]
Geef een beknopte situering en (subsidie)-historiek van de aanvraag.
Anna Wyazemski is van Russische origine maar woont en werkt in ons land. Na rechtenstudies in Moskou heeft ze gestudeerd in Gent (kunstacademie). Ze is (misschien deels gedwongen door de bijtende omstandigheden van haar eigen status in ons land) een ondernemende en actieve kunstenares. Haar activiteiten focussen zich op vormen van fotografie, performance en participatieve acties die op de grens liggen van artistiek en sociaal artistiek werk. Tot hiertoe was haar actieterrein hoofdzakelijk Gent en de Gentse kunstensector en was ze vooral actief als fotografe vooraleer ze in Gent sociaal artistieke projecten ontwikkelde. Voor haar nieuw en uiterst persoonlijk en fragiel project ‘Het Huwelijk’ heeft ze belangstelling ontvangen van TAZ, BUDA en het Kaaitheater.
Beoordeel de kwaliteit van de motivering.
Anna Vyazmskaya is ondernemend en is bekend voor haar sociaal artistiek werk en ze wil constant het niveau van haar participatieve projecten (in Gentse wijken en met lokale organisaties verder uitdiepen of zoals ze zelf zegt naar een hoger niveau tillen. Ze wil aan elk individu die aan haar wijkproject meewerkt inspraak geven om zo de eigen identiteit van de betrokkenen aan bod te laten komen zodat per wijk elke creatie een eigen ziel heeft. Naast deze community based-projecten wil ze haar nieuwste project ‘Het Huwelijk’ dat gelinkt is aan haar persoonlijk verhaal verder uitdiepen, en daarvoor vraagt ze een beurs aan. Ook dit persoonlijk project beschouwt deze kunstenares als kunst waarin het dagelijks leven centraal staat. De etappes van het huwelijksproces zijn bekend tot 2019, maar ze wil researchen en het proces uitvoerig documenteren. Het thema, de fragiliteit en de vraagstelling die Anna Vyazemskaya’s nieuw werk ‘Het Huwelijk’ oproept en de belangstelling die enige Vlaamse kunsthuizen tonen, geven in zekere zin garantie van kwaliteit. Dit nieuw werk staat in zekere zin dwars tegenover haar vorig werk, is meer persoonlijk, riskant en nieuw maar haar gedrevenheid en persoonlijk hachelijke situatie voedt haar creativiteit.
Vergroot het ontwikkelingstraject het groeipotentieel van de kunstenaar?
Het betreft een moedig en persoonlijk project : het huwelijk tussen twee vrouwen waarvan een de Belgische nationaliteit heeft en een de Russische (met voorlopige verblijfsvergunning). De realisatie van ‘Het Huwelijk’ is onbetwist van een enorm belang in de nog korte loopbaan van deze jonge kunstenares. Het staat zonder twijfel voor een artistieke stap vooruit. De ervaring bij de creatie en uitvoeren van het stuk zal met zekerheid bijdragen tot het groeipotentieel van deze gemotiveerde, strijdende kunstenares. Mits dit project in wording gedragen wordt door belangrijke partners als Buda, Kaaitheater en TAZ betekent het dat de artistieke kwaliteiten van deze jonge kunstenares worden onderschreven en erkend en deze beurs zal bijdragen in het ontwikkeling in haar verder ontplooiing als kunstenares.
Conclusie artistiek advies
Zeer goed