KUNsTbestUivingen #3
Nieuw kunstproject in de Brugse Poort (Gent) waar kunstuitwisseling centraal staat. Expo's en workshops in de Creabar. Het project van Veerle Van Nuffelen.
Gedurende drie maanden (januari, februari en maart) Veerle, ik en de andere deelnemers zouden aan een nieuwe tentoonstelling werken de thema waarvan is 'Relaties'.
KUNsTbestUivingen #3
New project in the Brugse Poort (neighbourhood in Ghent). The artistic exchange is the main goal. Expositions and workshops in the Creabar. The project of Veerle Van Nuffelen.
During the months of January, February and March, Veerle, I and other participants will be working towards creating an exhibition dedicated to the topic of 'Relationship'.
Open Call [fully booked]
Soms ben je met twee maar het voelt alsof je met meer bent.
Soms denk je dat je totaal niets gemeen hebt met iemand en dan blijkt dat jullie toch heel veel gemeenschappelijk hebben en zelfs naar dezelfde muziekgenres luisteren. Elk van ons is verbonden aan de andere mensen: collega’s, kennissen, vrienden, geliefde’s, partners. Wat ontwikkelt zich tussen ons? Ons thema is ‘relaties’ en wij nodigen jou uit om daarrond te werken.
Wij zijn kunstenaars en wij geloven dat kunst mensen bij elkaar kan samenbrengen. Je kan het samen zien en ervaren en ook maken. Maar hoe maak je een kunstwerk? Hoe maak je het samen met de andere mensen? Wij willen graag met tiental mensen uit de buurt op zoek gaan naar de antwoorden.
Als je een creatieve duizendpoot bent, als je aan een tentoonstelling wilt meewerken, als je jouw eigen werk in klei wilt maken, is onze aanbod juist voor jou.
Anyuta helpt je mee denken en verwerken van kunst, Veerle helpt je technisch op weg. Schrijf maar in.
Praktisch: We zoeken een tiental mensen uit de buurt die graag met ons kunstproject meewerken, 4 x op maandagavond: 22 januari, 5 en 9 februari, 5 maart. Het gezamenlijk werk stellen we graag tentoon op 16, 17 en 18 maart 2018!
Ben jij kandidaat? Laat vlug iets weten via Veerle.nuf@scarlet.be of
www.facebook.com/vannuffelenveerle of 0494/588256.
Groeten,
Anyuta Wiazemsky en Veerle Van Nuffelen
The first two sessions: with children and with adults. With the kinds we worked around the drawing made by Veerle, we made small designs. In the next session their designs will be made 'in big'. Just like you make a sketch and then a final drawing.
With adults we also worked around small designs but a bit differently. After a short introduction about what the project, we introduced ourselves with the help of small objects (everybody was asked to bring one). While talking we were doing 3D-'doodles'. After the introduction we passed the designs to the next person on the right. Everybody had a new design in their hands to work on for 10 minutes and then we moved the objects once again. After this, everyone got his/her original design back to work further on the result of the 'exchange'.
To be continued.
“[KUNsTbestUivingen # 3] Verslag van vorige keer en schets voor de volgende keer, 5 februari
Dag iedereen,
Even een warme herinnering dat de komende maandag 5 februari de volgende sessie van KUNsTbestUivingen #3 doorgaat bij Veerle. Wij beginnen om 20u en werken tot 22u. Achteraf is er nog tijd voor een babbeltje en een drankje in de bar.
Ik ga nu even schetsen wat wij vorige keer hebben gedaan en wat er nog komt. Indien er opmerkingen of toevoegingen zijn, stuur ze naar mij door, graag.
Ik had het insteek van deze editie van de KUNsTbestUivingen #3 voorgesteld:
Vorige keer hadden wij elkaar voor de eerste keer ontmoet in deze bepaalde groep.
Het idee is om het volledige artistieke proces samen als een groep mee te maken, te beginnen met het concept tot de reflectiefase.
De thema waarrond wij werken is ‘relatie’, waar wij nog geen concrete betekenis vooraf geven. Wat ‘relatie in dit werk zal betekenen wordt in het proces zelf ontwikkeld. Het kan over de liefdesrelaties of vriendschapsrelaties of relatie tussen onbekende mensen, of relatie binnen onze groep zijn.
Qua vorm vertrekken wij van de tekening die Veerle op voorhand had voorbereid. Ik persoonlijk vind dat wij terug naar meer abstracte vorm kunnen gaan om het geheel evenwichtig te houden.
Ons methodiek is consensus: alle beslissingen binnen dit groepswerk zijn de groepsbeslissingen. Dit betekent ook dat iedereen vrij is om op gelijk welk moment eigen mening en niet-akkoord uitspreken en wij als een groep gaan dan een manier zoeken om ermee om te gaan.
Het proces eindigt met de tentoonstelling waar zowel onze creaties als die van de kinderworkshop kunnen gebruikt zijn.
Wij begonnen elkaar te leren kennen aan de hand van de kleine ‘voorwerpenverhalen’. Meest van de mensen hadden een object met emotionele waarde meegebracht en erover verteld waardoor wij over onszelf konden vertellen. Als je vorige keer geen voorwerp had gehad maar wil wel nog brengen, mag het nu maandag.
Wij zijn ook met het ontwerp in het klein begonnen. Tijdens de ‘voorwerpverhalen’ kon iedereen met de klei al beginnen werken. Verder hadden wij onze ontwerpen naar rechts geschoven en dan nog één keer waardoor elk ontwerp sporen van fysieke ingrijp van een ander had gekregen.
Veerle gaf een korte uitleg over de verschillende technieken van klei ontwerpen in het groot te maken. En sommige onder jullie hebben al beslissing genomen welk vorm jullie verder gaan uitwerken.
Wat er verder gaat gebeuren 5 februari:
Wij beginnen met het werk in het groot.
Even stilstaan bij het eventuele visuele aspect van het groepsresultaat. Gaan de elementen afgestemd zijn aan elkaar en aan de tekening, zo ja, hoe? Wat kan er aangepast worden? Heeft het verband met de thema of hoeft het?
Vergeet het niet om het muziekstukje door te sturen, ten laatste op zondag 4 februari. Ik maak er een playlist van waar wij naar toe zullen luisteren als wij aan het werken zijn.
Heel fijne weekend en graag tot maandag!
Groetjes,
Anyuta”
“[KUNsTbestUivingen # 3] Verslag van vorige keer en schets voor de volgende keer, 19 februari
Dag relatiemensen,
Laat ik eerst jullie bedanken voor de onze werksessie deze maandag. Het was weer geweldig.
Er waren nog een paar mensen bij en er was iemand wie het niet kon maken maandag wegens een uitgelopen vergadering maar de sfeer was er.
Wij zijn begonnen met het werk in het groot. Een paar mensen hebben voor een andere ontwerp gekozen, de anderen hebben hun ontwerp van de vorige keer verder uitgewerkt. In het algemeen valt het op dat in de vergelijking met de kinderen veel volwassenen toch figuratief aan de slag gaan. Het is niet per se goed of slecht, wel interessant.
Wij denken meer in de richting van de komende tentoonstelling:
— wiens werk waar in de ruimte en op welke manier kan gezet zijn (het is mogelijk om iets aan de muur op te hangen, of met visdraadjes aan de plafond en evengoed aan de vloer of aan de sokkel);
— de werken van de kinderen mogen ook in de tentoonstelling gebruikt zijn;
— ons tentoonstelling gaat multimediaal zijn! Wij gaan mini speakertjes gebruiken om door onszelf opgenomen zinnen in ‘de mond’ van de tentoonsteling (of eerder van de vormen) te steken.
Onze uitstekende werk van vorige maandag is gedocumenteerd en staat op ons facebook: https://www.facebook.com/vannuffelenveerle/posts/579314195739460
Volgende keer, 19 februari gaat er dit gebeuren:
— iemand had het voorgesteld om de volgende keer met de bespreking van elkaars werken te beginnen;
— mijn vraagje naar iedereen is om een citaat over relaties voor te bereiden, het mag in gelijk welke taal zijn (Arabisch, Spaans, Frans, …)
— onze grote werken gaan we glazuren. Bent u nog niet klaar met het vergroten of heeft u een keer overgeslagen? GEEN PANIEK. Dan kunt u nog rustig met klei verder werken en Veerle en ik gaan het achteraf zelf glazuren.
Voila, zizo, dat is het. Heeft er iemand nog een andere leuke voorstel over wat er nog kan gedaan worden en/of gebeuren, laat het gerust weten.
Met vele groeten en tot de 19 februari,
Anyuta ”
“[KUNsTbestUivingen # 3] Maandag 5 maart — laatste keer vóór de tentoonstelling
Hallo allemaal,
Wij zijn er bijna. Achter de rug is er een heel fijne traject, veel interessante gesprekken en genot van het werken met klei.
Vorige keer hadden wij onze werken gezien gebakken. Dankzij de begeleiding van Veerle is het bijna iedereen gelukt. Enkel werk van Avin had een luchtballon en was erdoor beschadigd en het werk van Barbara had een paar kraakbeentjes verloren. Avin had een keuze moeten maken: ofwel opnieuw beginnen, ofwel een oplossing bedenken voor het eerste werk. Perfectionistische dwang was enorm en het is een nieuwe werkje geworden. Ik weet het niet wat ik zelf zou doen moest mijn werk mislukken, ik had waarschijnlijk het imperfecte juist in de verf gezet. Kintsugi, de perfecte imperfectie: https://www.thesushitimes.com/kintsugi-perfecte-imperfectie/. Barbara gaat het op een andere manier oplossen: geglazuurde details aan elkaar lijmen. Hopelijk lukt het! Alle anderen hebben hun werk geglazuurd. Er was trouwens een heel belangrijk gesprek over de kleuren. Het voorstel was zonder zwarte tinten te gaan werken maar jullie hebben het gekozen om ook donkerdere tinten te gebruiken. Zo wordt het geheel samen bepaald. Zo hoort het.
Ik wou vorige keer de werken bespreken om te zien hoe zij gezien worden maar - heel interessant ook - het schijnt dat het té moeilijk is om met glazuur bezig zijn en tegelijkertijd spreken. Butseren en spreken tesamen was, herinner ik mij, helemaal geen probleem. Bij mij werkt zelfs ergens stimulerend. Wij zullen deze bespreken deze maandag doen dus.
Voor de rest alles wat nu maandag gebeurt gebeurt in de functie van de tentoonstelling.
Wij bespreken wat de werken betekenen en hoe ze in verhouding staan tot de thema van ‘relaties’.
Wij vinden de plaats/positie/presentatiewijze voor de werken en zetten ze waar ze gaan moeten staan. Wat kan allemaal een deel van de tentoonstelling maken: keramiekwerken van ons, keramiekwerken van de kinderen, citaten (zie bijlage) die wij vorige keer hadden verzameld en minispeakers.
Wij kunnen maandag dan geluidopnames maken voor de minispeakertjes en ze direct in onze werken binnen steken. Misschien kunnen wij er citaten voor gebruiken, of de liedjes die wij vroeger hadden verzameld, of anders maak ik met iedereen een korte interview over de tentoonstelling/het project als geheel? Wij zien het wel.
Heel boeiend om te zien hoe het werk evalueert en ik ben zeer benieuwd om te zien wat het eventueel wordt. Voor mij is het ook belangrijk om te weten hoe jullie het project ervaren en wat jullie graag zouden willen doen, dus alle feedback is welcome.
Warme groetjes, heel fijne weekend en tot maandag!
Anyuta”